Leuke cadeautjes o.a. hydrolaten

Een hydrolaat, biologische thee of rauwe koudgeslingerde honing.

Een cadeautje voor de oppas van de hond, uw schoonmoeder of gewoon voor u zelf. 

 

Al een paar jaar maken we onze natuurzuivere hydrolaten en dan ligt de focus een beetje op het Rozenhydrolaat.  Delicaat geurend naar bloemen of planten. Nul chemische toevoegingen, alleen de zuivere geur van de bloemen of planten. Onze hydrolaten zitten in Miron glazen flesjes. Dit is glas wat geen licht doorlaat en dus de houdbaarheid van een produkt verlengd. Tevens zit er op de flesjes een verstuiver zodat u telkenmale zuivere geuren op uw huid vernevelt. Bewaar de hydrolaten bij voorkeur koel.

Voor een hydrolaat zoekt de Waterdamp zich een weg door de versgeplukte bloemen en plantendelen en condenseert vervolgens tegen een bevroren oppervlak. Door de veelheid aan inhoudsstoffen kunnen ze therapeutisch ingezet worden. Ze zijn een op zichzelf staand natuurlijk product en kunnen als zodanig niet synthetisch in het laboratorium geproduceerd worden. Kwalitatief goede hydrolaten moeten langzaam gedestilleerd worden met een betrekkelijk lage temperatuur (rond 100°C). In de praktijk betekend dit dat een destillateur (wij dus) moet kiezen tussen de productie van een etherische olie of een hydrolaat. Kiezen voor een hydrolaat betekent dat er altijd gedestilleerd moet worden van verse planten. De bloemblaadjes die we bij voorkeur 's morgens plukken, verwerken we dezelfde dag. Om een geurig hydrolaat te krijgen, mag er naar verhouding niet teveel waterdamp door de bloemblaadjes heen gaan. Wij gebruiken nooit meer als een liter water op een kilo bloemblaadjes. Dit om zoveel mogelijk geur te laten ontwikkelen.  Gemiddeld zit er 0,2 % etherische olie in een hydrolaat. Daar er enorm veel bloemen/planten nodig zijn voor etherische olie, kiezen wij dus voor hydrolaat.  Alle hydrolaten hebben een sterk genezende werking en soms worden de therapeutische werking van de etherische olie overtroffen. Alle hydrolaten zijn verkoelend, licht ontstekingsremmend, genezend op een aantal klachten en toniserend. U kunt ons Rozenhydrolaat dus ook gewoon over de ogen sprayen, het pikt noch irriteert. 

Roos hydrolaat : Hier gebruiken we de bloemblaadjes van onze 10 soorten bottelrozen en de Damastroos voor, daar deze veelvuldig bloemen geven en hypnotiserend en zalig ruiken. De geur is bloemig en ruikt zeer intens naar rozen. Een voordeel is dat de pluk van de blaadjes niet nadelig is voor de produktie van de rozenbottels.Wij plukken dus het hart van de bloem niet weg , de botteltjes zitten al onder de bloem verstopt en deze kan zich dus gewoon ontwikkelen tot bottel.  De complexe samenstelling van natuurllijk roos hydrolaat is niet na te maken in het laboratorium. Daarom zijn synthetische rozenwaters die in veel drogisterijen te koop zijn, alleen maar zoet met een vlak rozengeurtje (en je krijgt er hoofdpijn van), niet te vergelijken met natuurlijk rozen hydrolaat.  Analyse van roos-hydrolaat laat onder andere de volgende inhoudsstoffen zien: ethanol (bactericide=bacteriedodend middel), linalol, fenyl ethyl alcohol (microbendodend), geraniol (o.a. schimmeldodend). Rozenwater heeft een brede toepassing. In feite zou je kunnen zeggen dat het voor elk huidtype te gebruiken is. Roos hydrolaat wordt vooral bij de verzorging van de gezichtshuid aangewend. Het hydrolaat wordt gewaardeerd om haar samentrekkende, tonifierende, celvernieuwende en verzachtende werking. (Bron Aromecum door Drs. Harmen Rijpkema). Net voor het slapengaan even op je kussen nevelen of gewoon even over je haar sprayen. Na het scheren, zorgt dit hydrolaat voor verzachtig van de huid. 

In de zomer van 2020 hebben we een aantal struiken van de Rosa Damascena of Bulgaarse Roos of Damastroos aangeplant van een kweker uit Aalsmeer. Hier achter uiteraard een rij Russische Smeerwortelplanten. Deze kweker kweekte bijzondere en oude maar vanwege het stoppen van zijn bedrijf, hield hij een aantal struiken over. Om nog meer en beter hydrolaat te kunnen maken hebben we een aantal wortelechte struiken van de Rosa Damascena Trigintipetala over genomen. Deze roos staat bekend als de geurigste roos ter wereld en wordt veel in zuidelijke landen gekweekt vanwege de sterk geurende rozenblaadjes. We gaan deze struiken zelf stekken om nog meer van deze geurige wondertjes te krijgen. Of we direct het eerste jaar al veel bloemen zullen krijgen, weten we niet. De struiken zijn enorm goed aangeslagen maar de meningen over hoe deze struiken het beste gesnoeid kunnen worden om zoveel mogelijk geurende rozen te krijgen wisselen enorm. Ook of er aan Damascenaroos botttels komen, weten we niet zeker.


 

 

 

  • Hydrolaten

   De delicate geur van een bloem of plant................Zalig ruikende geuren voor verstuiving op gezicht, haar, hoofdkussens of handen. Volledig natuurzuiver en veilig.

  • Hydrolaten
  • Hydrolaten
  • Hydrolaten
  • Hydrolaten