Chayote Sechium Edule Landgoed de Wildert te Bosschenhoofd

Hele gezonde en makkelijke groente

Lang houdbaar....

Een klimmer met een enorme opbrengst !

Vorig jaar zijn we begonnen met het zelf kweken van Chayotes. De opbrengst was gigantisch te noemen. Vandaar dat we de Chayote (Sechium Edule)  nu te koop aan kunnen bieden. Per plant oogsten wij ca. 50 vruchten.

 1. Zet de vruchten die u hier gekocht heeft zo lang mogelijk koel en droog weg in deze bloempot.
 2. Op een gegeven moment wordt de vrucht zacht doordat de groei van de plant de energie van de vrucht verbruikt.
 3. Dan is het tijd om de bloempot met goede potgrond te vullen. Doe de vrucht voor 2/3 in de potgrond. De inmiddels gevormde scheut moet net boven de grond uitsteken.
 4. Zet pot met plant nu nog steeds koel maar wel vol in het licht neer. De plant begint nu al flink te groeien. Om deze in toom te houden kunt u hem al snoeien.
 5. Zodra de ijsheiligen voorbij zijn mag de plant in de volle grond.
 6. De plant is een enorme klimmer met prachtige gedraaide hechtranken. Heeft u een pergola, schuur of hekwerk om tegen aan te klimmen dan is het vanaf nu alleen maar genieten. Zet hem in de zon en geef regelmatig water en ook wat compost of biologische mest.
 7. Pas laat, zo in augustus ziet u de eerste vrouwelijke (enkele bloem) en mannelijke bloemen (trosje bij elkaar) ontstaan. Op het steeltje van de vrouwelijke bloem begint de vrucht te groeien. De oogst start als de vrucht de grote heeft van een flinke vuist.
 8. U kunt de vruchten oogsten en mits koel, donker en droog bewaard kunt u ze tot maart het volgende jaar eten.
 9. De vruchten zijn erg gezond, hierover zijn heel veel internetsites beschikbaar.
 10. Zelf vinden we de vruchten echt een aanvulling op de wintergroentes uit Nederland. Dus nog even de voordelen op een rijtje:  
 • De planten zijn redelijk eenvoudig te kweken, mits er klimmogelijkheden zijn. 
 • De vruchten en de jonge topjes van de planten zijn eetbaar
 • De vruchten zijn lang houdbaar (mits koel, droog en donker bewaard), dus vooral in de winter als er weing groentes van eigen bodem zijn is dit fijn. 
 • De vruchten kunnen zowel rauw als gekookt/gestoofd worden. Ze blijven een bite houden en dus ideaal voor een knapperige touch in een gerecht. 
 • De vruchten zijn erg gezond
 • De planten zijn een lust om naar te kijken