Olifanten Knoflook

Next level knoflook
Olifanten Knoflook ⇒ De knoflook die in geen enkele tuin mag ontbreken !
Wij verkopen op kleine schaal biologisch geteelde tenen.
Zowel de plant als de bol zijn eetbaar en schitterend
Al jaren telen we in onze moestuin de Olifanten knoflook op biologische wijze. Ad random een lijstje met belangrijke zaken:
- Allereerst is het een plant die nauwelijks verzorging behoeft en niet gevoelig is voor ziektes zoals bijvoorbeeld roest bij prei. Hij ziet er prachtig uit en kan zowel in een siertuin achter in de border als uiteraard in een moestuin staan.
- De plant ziet er uit als een enorme preiplant en krijgt ook een enorme prachtige bloem die heel veel hommels aan trekt. De plant kan je eten als prei en smaakt lekker mild.
- In juli oogt je de enorme bollen die heel erg lang te bewaren zijn en ook mild smaken.
- Ergens in september, oktober of november duw je een aantal tenen flink diep in de grond en op ruime afstand van elkaar want het worden grote planten. De grond liefst zo los mogelijk en heel veel bemesten is niet nodig.
- De bollen lopen zeker een maand later uit als gewone knoflook.
- Probeer de grond te mulchen/bedekken zodat er niet teveel vocht verdampt.
- De grond onkruid vrij houden, maar pas op want ze wortelen niet al te diep.
- Na ca. 2 maanden beginnen de groene punten boven te komen. Dit is uiteraard helemaal afhankelijk van de grondsoort, weersomstandigheden en vocht.
- In het voorjaar beginnen de planten flink te groeien. Als je genoeg planten hebt, kan je er nu een paar gebruiken om te eten. Wil je bollen, dan laat je de planten uiteraard ongemoeid.
- Ergens vanaf juni gaan de planten bloeien. Er ontstaan enorme bloemen die in het begin een soort petje op hebben. Als je de bloemen wilt oogsten kan dit. Ze blijven in een vaas lang mooi.
- Je kan er voor kiezen om de bloemen te laten zitten, maar je kan ook de bloemen verwijderen. Sommige mensen zeggen dat bij het verwijderen van de bloemen de bollen groter worden, maar wij vinden het zonde van de prachtige bloei.
- Met het oogsten wurm je de hele plant los uit de grond. Je kan nu de knoflook dus lekker gaan eten. Maar als je er voor kiest om bollen over te houden voor volgend jaar of als je gewoon teveel hebt om te eten, dan moet je de bollen laten drogen. Bij het oogsten van de bollen zitten er aan de onderkant van de bollen aan kleine witte worteljes nog een soort okerkleurige mini bolletjes. Dit zijn harde klisters. Meestal lukt het niet om alle klisters op te graven maar dit is geen probleem want dan groeien ze het jaar er op weer uit tot planten. Deze planten produceren dan het jaar een solo bol zonder tenen die het jaar daar op weer een grote bol met tenen geeft.
- Laat de knoflook goed drogen. Niet in de zon maar wel zo dat de lucht er om heen kan. Een ui mag je in de zon drogen een knoflook liever niet. We knippen nu de stelen van de bollen. We laten nog wel ca. 30 cm. aan de bol zitten.
- Alles wat je niet op wilt eten, gaat dus in het najaar weer de grond in voor de oogst het jaar er op.
Wij verkopen bij Landgoed de Wildert te Bosschenhoofd losse tenen Olifanten Knoflook vanaf 10 stuks.